MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Renovera huset kan vara ett kul projekt

Ut med det gamla, in med det nya! Så lät det på 40- och 50-talet. När vi sedan började närma oss slutet av 80-talet och början av 90-talet så var det nästan tabu att ersätta gamla saker med nya. Resultatet av det blev att tak läckte, fönster höll inte tätt och golv var ruttna: bara för att folk inte vågade renovera ordentligt!

Idag är det tack och lov helt OK att byta ut gamla saker när man renoverar ett hus och även om man vill bevara själen i ett hus så är det inte konstigt att låta företag som https://mockfjards.se/ komma och byta ut alla fönster. Många väljer även att tilläggsisolera när de ändå håller på vilket ger huset bättre energiklass än innan. 

Vad bör man inte byta ut?

Bärande konstruktioner, som en takbjälke eller en syll till exempel, bör man inte byta bara för bytandets skull. Om de inte är ruttna eller skadade finns det ingen anledning att byta dem. En takbjälke som burit upp huset i mer än hundra år kan göra det i hundra år till så länge taket håller tätt! 

Stenarbeten är också något man inte ska pilla på i onödan. En grund som lades för länge sedan kan ha flyttat på sig en aning och då kan det behövas en justering, men om huset inte har påverkats alls så kan man bara låta det vara - så länge man har koll på det såklart! 

26 Sep 2021