MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Bygga ett splitternytt hus?

Drömmer du om att bygga ett helt nytt hus? Du kanske redan har sett ut tomten? Många gör så; de köper kanske en tomt som förut har varit en tomt med ett enda sommarhus. Läget är fantastiskt, med havet nära och naturen inpå knutarna. Sedan avlägsnar de sommarhuset och bygger nytt hus på tomten. Med ens har de höjt värdet på tomten med flera miljoner kronor. En bra investering, om du frågar mig, men nu är det inte alla som är intresserade av att investera, utan som vill bo där själva. Och det är du som är intresserad att bygga nytt hus för eget boende som denna blogg är skriven för.

Vad kostar det att bygga ett nytt hus?

Det du ju först behöver köpa är en tomt. Den kan ju variera beroende på var den är belägen. I Stockholm, Göteborg, eller Malmö? Vad har du tänkt dig att huset ska byggas av för material? Hur stort ska huset bli? Vilken form och stil ska huset ha? Och ska du bygga själv? Allt detta inverkar på slutpriset, givetvis. Här kan du välja mellan olika saker som påverkar priset direkt.

  • Ett nyckelfärdigt trähus kostar mellan 11 700 och 25 000 kronor per kvadratmeter
  • Ett nyckelfärdigt stenhus kostar mellan 15 000 och 25 000
  • Ett arkitektritat trähus kostar mellan 18 000 och 25 000.
  • Ett arkitektritat stenhus kostar mellan 20 000 och 30 000
  • Dessa redovisade siffror är på ett ungefärligt minimum. Mycket påverkar slutsliga prisbilden beroende på flera omständigheter; som om vilket material du väljer, hur mycket du väljer att involvera arkitekt och så vidare.

    7 Oct 2017