MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Så lägger du om taket

Lägga om sitt eget tak kan vara långt från vad vi kan tänka oss göra, speciellt om vi är höjdrädda. Oavsett höjdrädsla eller ej, måste alla som går upp på taket, ha ordentligt rep som skydd mot fall. Alla som har ett tegeltak, bör regelbundet se över sitt tak. Då gäller det att du går upp på taket och inspekterar det för att kontrollera om det finns trasiga tegelplattor. Därför kommer här tips på hur du kan täta ditt tak.

Så lägger du nya tegel på taket

Ta först bort de gamla plattorna: Så snart du kommit upp på taket kontrollerar du teglen. Det är onödigt att slänga bort tegel som är hela. Släng dock alla som ser trasiga ut eller har sprickor. De är inget att ha.

Kolla läkt och taknock: Du kanske behöver byta ut läkten. Det är ett ypperligt tillfälle att göra det i samband med nya tegel. Ser du minsta fuktskada ska de bytas mot nya. Bänd loss vindskivorna och byt dem mot nya. Använd de gamla som mall. Kontrollera även papptaket. Ser det det minsta fuktigt ut ska hela bytas ut.

Lägg läkten: Läkten är mycket svår att få till rätt. Kontakta en takläggare för rådgivning och hjälp.

Lägg tegel: Börja nerifrån i det högra hörnet. Det är praxis då man lägger tegel. Spika fast de yttersta plattorna då de kommer att hålla resten av plattorna på plats. Jobba dig uppåt, tegelplatta för tegelplatta.

Lägg nockplattorna: Lägg till sist plattorna invid nocken. Lägg sedan nya vindskydd. När det är klart har du lyckats lägga tegel på ditt tak!

10 Sep 2017