MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Så tar du hand om din uteplats

Sommaren går alldeles för snabbt, framför allt då man inte vill att den ska ta slut. Men tiden tar ju inga hänsyn till vad vi önskar - vad är det man säger? Underbart är gott. Så också med lata dagar i sommarsol. Om det nu varit någon sol i år. Vissa år har vi knappt någon sommar alls. Hösten börjar ge sig till känna. Kvällarna blir lite kortare och dagarna blir regnigare. Dags att börja ta hand om trädgård (igen) och uteplatsen. Än kan vi sitta ute och huttra, men snart är det dags att ta hand om utemöblerna och ställa in dem i förrådet. Här kommer flera, bra tips för villaägare

Ta hand om utemöblerna

Dags att gå igenom möblerna du har utomhus. Är de av trä kan det vara läge att olja in dem, kanske till och med måla om dem? Behöver något lagas, eller är det till och med dags att köpa nya utemöbler? Hösten är bästa tiden att köpa utemöbler, varför köpa saker för dubbelt så mycket som det du kan köpa på rea?

Plantera nu och vattna

Plantor som är extra känsliga för kyla, kan du vänta med till våren. Plantor som rekommenderas att plantera på hösten är till exempel rododendron, barrotade rosor och alla sorts perenner. Hösten är också en idealisk tid för att dela och flytta på perenner. Undvik dock att plantera växter som trivs med sandig eller mager jord, som till exempel vissa kryddväxter och taklök. Risken är stor att de inte klarar sig i höstens och vinterns fuktiga jord. Hittar du barrotade häckplantor redan under augusti och början av september har de tagits upp ur jorden för tidigt eller legat i kylen sedan föregående år. Köp inte dem. Undvik även att plantera häck av vintergrön liguster, ölandstok och rosenspirea på hösten, om du bor i Mellansverige eller längre norrut och har lerjord. Risken är nämligen stor att dålig dränering dödar plantorna vid höstplantering.

Se över gamla markiser

Markiser har en lång hållbarhet och bör hålla i flera år, men det kan komma sprickor i markisväven som kan vara bra att se över. Ta in solparasoll som du inte behöver längre på hösten. Kan vara bra att låta solparasollen sparas till de soliga och varma sommardagarna. De behöver inte stå ute i regn och blåst. Ställ in dem. Veva även in markisen så snart du inte behöver den. Då sparar du på markisen bäst.

Titta på din uteplats - andra gör ju det

Hur ser uteplatsen ut i övrigt? Har du mycket löv som ligger och skräpar? Hur är gräsmattan? Det kan vara en bra idé att ta hand om uteplatsen även nu på hösten, för ännu kan man sitta ute även om det inte är varmt. Varför inte plantera kryddor som tål vintern utomhus? Planterar du värmekänsliga kryddor kan det vara bra att se över vilket skydd du kan ordna för växterna.

9 Sep 2017