MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Saker att tänka på vid takbyte

Det är inte fel att ta del av tips om takläggning om det är så att du funderar på att byta tak eller lägga nytt tak. Taket är en mycket viktig del av huset och det är då även viktigt att takbytet görs av personer som vet hur man gör. Det kan även vara så att om du själv eller personer utan rätt kompentens lägger det och det blir fel så kan det bli problem med försäkringen. 

Det bästa är att anlita en takfirma för att lägga taket eller byta ditt tak. Se till att alltid kolla upp det företag du tänker anlita, be om referenser samt se till att få en garantitid på taket. 

Vissa saker kan du göra själv

Även om du bör anlita en takläggare är det en del saker du kan göra på egen hand. Är du normalt händig så brukar det gå bra att ta ner gamla takpannor till exempel. Det sparar tid för takläggaren och gör det mindre kostsamt för dig. 

Välj takfirma med omsorg

Ta aldrig första bästa takläggare eller takfirma. Det är bra att jämföra olika alternativ mot varandra. Ta in offerter, samt ta reda på att den firma du väljer är seriös och att lita på samt att de är professionella.

Det är viktigt att firman har F-skatt, och hos Skatteverket och Kronofogden kan du få reda på mycket om företagen.

Glöm inte ROT-avdraget

För att takbytet inte ska bli allt för dyrt är det smart att använda dig av ROT-avdraget. Du får då dra av halva arbetskostnaden. Det är maximalt 50 000 kronor per person och år som gäller. ROT-avdraget är oftast gjort redan i offerten, men det är alltid bra att fråga för att vara säker på vad det är som gäller. 

Ta hand om ditt tak

Tak är tänkta att hålla länge, men det gäller då att du sköter om det på rätt sätt. Det kan behövas en taktvätt då och då samt även plocka bort kvistar, löv och annat. Under vintern är det bra att även skotta bort snö. 

17 Jul 2020