MazeInt.

Skandinavisk design förändrar världen

Ta in stenarna i köket

Har du funderat på att göra om i köket? Var och varannan gör ju om sina kök med jämna mellanrum. Trenderna byts ut så snabbt och innovationerna i köksutrustningarna går så snabbt att ett kök är omodernt efter fem år. Det var annat förr när ett och samma kök kunde hålla i hundra år, det enda som hände var att det tillkom nya saker i det. Numera har vi nya slags spisar som kommer ut i handlarna nästan varje år. Det samma gäller både kylar och frysar. Och allt går på el. Det som är inne just nu är att ta in stenmaterial i köket. Här går vi igenom de vanligaste stenmaterial som används i köket. Tipsen kommer från en blogg med tips om bygg.

Olika stenmaterial som passar i ditt kök

Marmor

Marmor är lika gammalt som köket i sig. När föddes köket? Kanske i samma stund som människan kom på att tillaga mat, och inte bara äta den rå. Marmorn är tidlös, kanske därför som den fortfarande är ett populärt material att ha i sitt kök. Tyvärr är marmor mer snyggt än praktiskt. Den är ett ganska poröst material jämfört med andra stenarter. Mer snyggt än bra, alltså.

Granit Granit är inte lika vanligt material som man ser i kök. Det är tyvärr få som insett att en diskbänk i granit kommer att hålla, kanske i tusentals år? Graniten är tålig och oföränderlig. Granit bryts inte ner av försoningar eller luftföroreningar och alltså inte heller av höga temperaturer. Den som tycker att granit är ett fult material bör tänka på att granit finns i många olika färger, som allt från gråsvart till ljusgrått och rosa. Så varför inte en rosa diskbänk?

Kalksten

Kalksten är, liksom marmor ett mycket populärt stenmaterial att ha i kök. Det är tyvärr poröst, men det är snyggt. Fördelen med kalksten är att det håller höga temperaturer, men eftersom den är vit till sin natur kan du få en del fläckar på det som kan vara svåra att få bort. Så, varför inte marmor och kalkstensplattor på väggen och granit i bänkarna i köket?

2 Oct 2017